Vilt-Tapas med Renshot

Polaricas Rensalami, art nr 322949
Polaricas skivade Rökta Renstek,
art nr 322230
Kavring Mjukt tunnbröd
Rödlök Mandelpotatis
Persilja Grovt salt
Färskost Creme Fraiche
Pepparotsost Löjrom
Renbuljong:
Polaricas Renmärgben art nr 321560 1,5 kg
och Polaricas Renbog art nr 321310
2 lit vatten 2 liter
2 st gul lök 2 st
Purjolök ½ st
Morot 1 st
Palsternacka 1 st
Rotselleri 50 gr
Vitpeppar, hela korn 10 st
Salt

Smöra tunna skivor kavring. Varva kavringsskivor med rensalami till önskad höjd. Linda om kavringsskivorna med smörpapper och en fuktig handuk. Lägg alltsammans i press. Skär i portionsbitar. 

Hacka rödlök, persilja och blanda med färskost, typ Cantandou. Lägg plastfolie i en avlång oval form och täck med tunna skivor rökt renstek. Fyll upp formen med ca 2 cm av ostblandningen. Vik över rensteken och linda in i plasten. Skär i skivor. 

Blanda pepparotsost, hackad rökt renstek och bred ut på mjukt tunnbröd. Rulla ihop som tunnbrödet. Skär diagonala skivor. 

Baka mandelpotatis på grovt salt i ugn, 175 C, i ca 30 minuter. Skär ett kryss i potatisen och tryck lätt på kortsidorna. Fyll potatisen med en blandning av creme fraiche, rödlök och löjrom.

Renshot: Koka upp renbuljong enligt beskrivning: Bryn benen och köttet med grönsakerna i ugn. Häll över vattnet och låt sjuda i ca 4-5 timmar. Skumma väl och ta bort allt fett. Sila av buljongen och låt kallna. Mal 250 gr renkött och blanda med 3-4 uppvispade äggvitor. Häll över buljongen och låt det långsamt sjuda upp och koka därefter försiktigt ett par minuter. Lägg på ett lock och dra av kastrullen från spisen och låt buljongen vila i 10 minuter. Silas genom silduk. Serveras som varm shot spetsad med Norrlands akvavit och strimlad libbsticka.

Recept skapat för Polarica av Sten A Öhman, viltmästare och kökschef vid Görvälns Slott i Järfälla.

Recept Nästa

www.laplandfood.nu