Rökt rentunga med mandelpotatispuré och blåbärsås | |
![]() |
|
Polaricas rökta rentunga, art nr 322830 | |
1-2 rentungor per person | |
Grovt salt | |
Gul lök | 1 st |
Viitpepparkorn | 10 st |
Blåbärsås: | |
Polaricas Blåbär, art nr 420235 | 1 liter |
Socker | 3 msk |
Sherryvinäger | ½ dl |
Grädde. | 3 dl |
Mandelpotatispure: | |
Mandelpotatis | 800 gr |
Olivolja | 1 dl |
Smör | 50 gr |
Salt och peppar | |
Gnid in tungorna i grovt salt och låt de ligga i ca 4-5 timmar. Tvätta därefter av tungorna och torka de rena. Rök tungorna i en ABU-rök ca 20-25 minuter och koka de därefter i lättsaltat vatten, ca 1 timme, tillsammans med lök och vitpeppar. Dra skinnet av tungan medan den fortfarande är varm. Hetta upp en kastrull med lite matfett. Lägg i de frysta blåbären, dessa skall då gå sönder. Fyll på med socker och vinäger. Tillsätt grädde och låt koka tills såsen blir simmig. Koka den skalade potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Mosa potatisen med smöret och späd med olivolja. Smaka av med salt och peppar. Recept skapat för Polarica av Sten A Öhman, viltmästare och kökschef vid Görvälns Slott i Järfälla. |
Recept | Nästa |
www.laplandfood.nu