Rökt rentunga med mandelpotatispuré och blåbärsås 

Polaricas rökta rentunga, art nr 322830
1-2 rentungor per person
Grovt salt
Gul lök 1 st
Viitpepparkorn 10 st
Blåbärsås:
Polaricas Blåbär, art nr 420235 1 liter
Socker 3 msk
Sherryvinäger ½ dl
Grädde. 3 dl
Mandelpotatispure:
Mandelpotatis 800 gr
Olivolja 1 dl
Smör 50 gr
Salt och peppar

Gnid in tungorna i grovt salt och låt de ligga i ca 4-5 timmar. Tvätta därefter av tungorna och torka de rena. Rök tungorna i en ABU-rök ca 20-25 minuter och koka de därefter i lättsaltat vatten, ca 1 timme, tillsammans med lök och vitpeppar. Dra skinnet av tungan medan den fortfarande är varm.

Hetta upp en kastrull med lite matfett. Lägg i de frysta blåbären, dessa skall då gå sönder. Fyll på med socker och vinäger. Tillsätt grädde och låt koka tills såsen blir simmig. 

Koka den skalade potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Mosa potatisen med smöret och späd med olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Recept skapat för Polarica av Sten A Öhman, viltmästare och kökschef vid Görvälns Slott i Järfälla.

Recept Nästa

www.laplandfood.nu